Οι αιμορροΐδες είναι πρησμένες, ερεθισμένες φλέβες γύρω από τον πρωκτό και το χαμηλότερο τμήμα του ορθού. Με βάση την εντόπισή τους είτε στο εσωτερικό τμήμα του ορθού ή κάτω από το δέρμα γύρω από τον πρωκτό, οι αιμορροΐδες ταξινομούνται συνήθως σε εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες. Η πλειοψηφία των ενηλίκων υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει τη συγκεκριμένη πάθηση κάποια στιγμή. Η αιτία εμφάνισής της μπορεί να οφείλεται σε πλήθος παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η εγκυμοσύνη, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να παραμείνει άγνωστη. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία της. Ωστόσο, εάν αυτές διογκωθούν και διευρυνθούν, τότε ο ασθενής χρειάζεται να προβεί στη χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων.
Αν και οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη πάθηση, η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο αποτελεσματική και ιδιαίτερα συνιστώμενη θεραπεία για ασθενείς με υψηλού βαθμού εσωτερικές αιμορροΐδες, εξωτερικές και μικτές αιμορροΐδες και υποτροπιάζουσες αιμορροΐδες. Για τη χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η αιμορροϊδεκτομή αποτελεί την πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση πρησμένων ή διεσταλμένων φλεβών γύρω από τον πρωκτό.
Η επέμβαση αυτή συνιστά ανοιχτό χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί με πλήθος διαφορετικών τεχνικών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η επιλογή της είτε της ανοιχτής προσέγγισης, στην οποία γίνεται εκτομή του προβληματικού σημείου και η τομή αφήνεται ανοιχτή προκειμένου να επουλωθεί, είτε της κλειστής προσέγγισης, όπου αφαιρείται ο προβληματικός ιστός και οι άκρες της τομής σφραγίζονται με ράμματα. Επίσης, υφίσταται η χειρουργική αντιμετώπιση εσωτερικών αιμορροΐδων με τη χρήση συρραπτικού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο περιττός ιστός κόβεται και οι αιμορροΐδες συρράφονται στη θέση τους. Οι τεχνικές αυτές πραγματοποιούνται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή. Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση ηλεκτροχειρουργικών συσκευών σφράγισης αγγείων έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών.
Πλέον χρησιμοποιούνται ευρέως για τη χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές οι οποίες αξιοποιούν τη χρήση ακτίνων laser, προσφέροντας αποτελεσματική αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. Η επέμβαση με laser μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία, ενώ συνεπάγεται λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και ταχύτερη επάνοδο του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Δεν υπάρχει προτιμώμενη χειρουργική θεραπεία για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, οπότε και ο αρμόδιος χειρουργός είναι σημαντικό να κατανοήσει τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, να σταθμίσει τους κινδύνους και τα οφέλη και να καταλήξει στο θεραπευτικό πλάνο που ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του. Η λήψη αναλυτικού ιστορικού του ασθενή και η φυσική εξέταση θα επιτρέψουν στον ιατρό να κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, ώστε να προτείνει τη βέλτιστη επιλογή για τη χειρουργική αντιμετώπιση αιμορροΐδων.