Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης αποτελεί την πλέον καθιερωμένη μέθοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τη χρήση λαπαροσκοπίου, δηλαδή ενός μακρύ, λεπτού σωλήνα με μια κάμερα στο άκρο, ο οποίος εισέρχεται μέσα από τον ομφαλό του ασθενούς και βοηθά τον χειρουργό να αποκτήσει τη μέγιστη ορατότητα στην πάσχουσα περιοχή. Στη συνέχεια εκτελεί την επέμβαση με τη διάνοιξη δύο μικρών τομών, μέσω των οποίων πραγματοποιεί την επιδιόρθωση της κήλης. Η λαπαροσκοπική τεχνική TEP (Total Extra Peritoneal Repair) για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης είναι μια αποτελεσματική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία της κήλης που αποφεύγει την είσοδο στην κοιλιακή χώρα, δηλαδή πραγματοποιείται ολική εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση.
Στη λαπαροσκοπική τεχνική TEP η επέμβαση πραγματοποιείται με πρόσβαση ακριβώς στο σημείο που υφίσταται η κήλη στη βουβωνική χώρα, κάτωθι των μυών και έξω από τον ενδοκοιλιακό χώρο. Το λαπαροσκόπιο εισέρχεται μέσα από μία τομή του ενός εκατοστού στον ομφαλό, χωρίς να τραυματιστούν τα κοιλιακά ή μυικά τοιχώματα, καθώς δε διατέμνονται όπως στην περίπτωση ανοιχτού χειρουργείου. Στη συνέχεια πραγματοποιούνται άλλες δύο τομές των 5 χιλιοστών, μέσα από τις οποίες ανατάσσεται και επαναφέρεται στη θέση της η κήλη και τοποθετείται συνθετικό πλέγμα το οποίο καλύπτει το αδύναμο σημείο και εμποδίζει την επανεμφάνιση αυτής. Τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια συρράφονται με ειδικά απορροφήσιμα clip. Με τη Λαπαροσκοπική τεχνική TEP αποφεύγεται πλήρως η επαφή του πλέγματος με τα εσωτερικά όργανα, ενώ δεν διενεργείται κάποιος χειρισμός σε αυτά.
Η Λαπαροσκοπική τεχνική TEP είναι σύντομη, αναίμακτη, με ελάχιστο έως μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση τόσο της βουβωνοκήλης, όσο και της μηροκήλης, αλλά και σε περίπτωση υποτροπιάζουσας βουβωνοκήλης μετά από ανοιχτό χειρουργείο. Γενικότερα, το λαπαροσκοπικό χειρουργείο προσφέρει εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα φλεγμονών και λοιμώξεων και άμεση αποκατάσταση, γι’αυτό σε πολλές περιπτώσεις προτιμάται έναντι της ανοιχτής χειρουργικής προσέγγισης. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια μέρα και μπορεί να επιστρέψει σε ελαφριά καθημερινή δραστηριότητα μετά από μία εβδομάδα.