Η κύστη κόκκυγος αποτελεί ένα είδος φλεγμονής στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα, στην κορυφή της σχισμής των γλουτών. Συνήθως περιέχει τρίχες και υπολείμματα δέρματος, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε κάποια κύστη που δημιουργήθηκε από την εμβρυική ηλικία.
Μία κύστη κόκκυγος εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρούς άνδρες και το πρόβλημα έχει την τάση να υποτροπιάζει. Τα άτομα που πραγματοποιούν καθιστική ζωή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους ή κάνουν εργασία γραφείου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Παράλληλα, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης κύστης κόκκυγος σε υπέρβαρα άτομα, αλλά και σε άτομα με έντονη τριχοφυΐα.
Συμπτώματα Κύστης Κόκκυγος
Όταν μολυνθεί, μια κύστη κόκκυγος μετατρέπεται σε διογκωμένη μάζα (απόστημα) ή σε χρόνια φλεγμονή. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:
- Πόνο
- Ερυθρότητα του δέρματος
- Οίδημα
- Παροχέτευση πύου ή αίματος στο σημείο
- Δυσάρεστη μυρωδιά από την αποστράγγιση του πύου
- Πυρετός και ναυτία σε περίπτωση φλεγμονής
Θεραπεία για κύστη κόκκυγος
Προκειμένου να προτείνει ο αρμόδιος ιατρός την κατάλληλη θεραπεία, είναι σημαντικό να προηγηθεί διεξοδική κλινική εξέταση, η οποία δεν απαιτεί πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις ή αιματολογική ανάλυση.
Στην περίπτωση που ένας ασθενής με κύστη κόκκυγος δεν εμφανίζει πρόσθετα συμπτώματα, συνίσταται η τακτική παρακολούθηση σε συνδυασμό με τη σχολαστική αποτρίχωση της περιοχής και την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων υγιεινής. Στα πρώιμα στάδια της πάθησης προτείνεται κατά κύριο λόγο συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή χορήγησης αντιβιοτικών. Ωστόσο, συνήθως με αυτό τον τρόπο δεν παρέχεται μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής.
Στις οξείες περιπτώσεις αυτής της πάθησης συνιστάται χειρουργική επέμβαση, καθώς οι συντηρητικές θεραπείες δεν προσφέρουν οριστική αντιμετώπιση. Υπάρχουν δύο επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης, η πρώτη συνιστά την κλασική επέμβαση με νυστέρι, ενώ η πιο σύγχρονη αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη χρήση laser.
Στην περίπτωση της παραδοσιακής χειρουργικής επέμβασης, ο αρμόδιος χειρουργός αντιμετωπίζει την κύστη κόκκυγος είτε πραγματοποιώντας τομή στο σημείο της κύστης με παράλληλη αποστράγγιση, είτε πραγματοποιώντας αφαίρεση της κύστης. Μετά την αφαίρεση της κύστης η περιοχή είτε σφραγίζεται με ράμματα ή παραμένει ανοιχτή μέχρι να επουλωθεί.
Πλέον είναι ευρέως διαδεδομένες οι τεχνικές αφαίρεσης της κύστης κόκκυγος με laser, με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Η ακτινοβολία που παρέχει το laser καυτηριάζει τα τοιχώματα της κύστης γρήγορα και με ασφάλεια. Αποτελεί μια ανώδυνη κι αναίμακτη μέθοδο, που προσφέρει άρτια αισθητικά αποτελέσματα και άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του δραστηριότητα.